Test Nissan Juke: outsider met potentieel

Kleine crossovers, hun aantal is haast niet te tellen. Toch wist de Nissan Juke zich altijd te onderscheiden van de massa. Iets wat ook generatie 2 probeert. HLN Drive mocht het model een weekje testen.

Nissan Juke

Voor de ene een Nissan “Joke”, voor de andere een opvallende stadscrossover die zich distantieert van de grijze massa in dat segment. Generatie 2 is iets conventioneler – Nissan gaf ons zelfs een grijs testexemplaar – maar behoudt wel de karakteristieken van de Juke: een opvallende styling met de ronde lampen op zijn kaakjes vooraan en de grote lijnen langs de flanken die eindigen in zijn gewelfde achtersteven.

Nissan bracht ook wat verbeteringen aan: de wielbasis nam toe, waardoor de ruimte op de achterbank (weliswaar net) voldoende is – al blijft de hoofdruimte vrij beperkt – en ook de koffer werd een heel stuk groter: zo’n 100 liter. Wel spijtig aan de Juke is dat je slechts één motor mag kiezen. Een driecilinder, één liter groot, gekoppeld aan een manuele zesbak of – in ons geval – een automaat met dubbele koppeling, goed voor 117 pk. Best vreemd, want bij de technisch verwante Renault Captur heb je meer keuze onder de motorkap. Die wagen komt trouwens ook met een verschuifbare achterbank, iets wat bij de Juke niet kan.

Nissan Juke

Verademing

Het is trouwens niet zo dat de driecilinder een slechte motor is. Hij roffelt enthousiast mee en schakelen gaat meer dan behoorlijk. Enkel bij het aanzetten vanuit stilstand val je in een turbogat, wat niet zo aangenaam is. Ofwel schiet je schokkend weg, ofwel te traag… Een spijtig minpuntje, maar voorts rijdt de Juke bijzonder prettig. De Japanner gaat snel een bocht om, staat vrij stevig op zijn poten en stuurt echt direct en met veel gevoel. Een verademing in zijn segment!

Tot slot nog even een blik op het interieur: dat is opgebouwd uit prima materialen, zeker voor zijn prijsklasse. Met een 8 inch touchscreen voor het infomediasysteem is de nieuwe Juke helemaal bij de tijd. De Juke is klaar voor zaken als Apple Car Play en andere moderniteiten die al dan niet via de app kunnen worden aangestuurd. Windgeluiden durven wel al eens de cabine binnendringen.

Nissan Juke

Conclusie

Iets conservatiever om nog meer kopers te overtuigen, zich onderscheidend qua rijgedrag en technologisch bijgepunt: de Nissan Juke zet een mooie pas vooruit en is de outsider met potentieel in het segment van de kleine crossovers. Enkel spijtig dat er slechts één motor beschikbaar is.