Ferrari Daytona SP3 is knipoog van 2 miljoen

Heb je de film Le Mans '66 met Matt Damon gezien? Deze film is gebaseerd op een echte race. Ferrari verloor in 1966 één van de meest iconische 24-uursraces in Le Mans van Ford. Zes maanden later zette Maranello echter orde op zaken in Daytona. En daar is deze speciale editie een verwijzing naar.

Ferrari Daytona SP3

In 1967, zo'n zes maanden na het verlies in Frankrijk, kaapte Ferrari immers het volledige podium weg tijdens de 24u van Daytona, een race die in het thuisland van Ford, de Verenigde Staten, werd gehouden. De "SP3" in zijn naam staat dan weer voor het feit dat dit de derde wagen in de Icona Series van Ferrari is, hyperexclusieve wagens die in zeer gelimiteerde oplage worden verkocht. 599 stuks in het geval van de Daytona. Eerder bouwde Ferrari al de Monza SP1 en SP2, wagens vernoemd naar het beroemdste circuit in Italië, waarvan we de laatste versie op de Zoute Grand Prix zagen.

De Ferrari Daytona SP3 krijgt het onderstel van zijn eerste plug-in hybride hypercar, maar doet het wel zonder elektrohulp, waardoor hij een stukje lichter is, (1.485 kilo rijklaar gewicht). Het Steigerende Paard installeert immers dezelfde 6,5-liter V12 als in de 812 Competizione in deze wagen, nu 840 pk sterk, die doorblaast tot maar liefst 9.500 toeren. Deze twaalfcilinder wordt aan een gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling gehangen. Enige probleempje: deze motor wordt vrij warm. Zo warm dat Ferrari carbon uit de Formule 1 rond de achterkant van de wagen hangt.

Ferrari Daytona SP3

2 miljoen euro!

Het koetswerk van deze Daytona is dan weer het meest aerodynamische dat Ferrari ooit bouwde. De prestaties zijn dan ook fabelachtig. De sprint van 0 naar 100 km/u vraagt 2,85 seconden, die van 0 naar 200 km/u 7,4 seconden. De topsnelheid van de Ferrari SP3 Daytona ligt boven de 340 km/u.

Alle 599 stuks van de Daytona SP3 zijn uiteraard al uitverkocht. Ferrari vraagt 2 miljoen euro per stuk en dan is vadertje staat nog niet langsgekomen voor de belastingen. De eerste modellen worden eind 2022 geleverd.

Foto's Ferrari Daytona SP3