Bloemetjes en bijtjes bij Bentley Brussels

Opvallende nieuwe bewoners bij Bentley Brussels, waar drie bijenkasten staan. Wat is hier het verhaal achter?

Bentley bijtjes

Bentley Brussels is niet de eerste vestiging van het Britse luxemerk die bijenkasten installeert. Ook in het thuisland staan er een aantal opgesteld onder de naam 'Bentley Bees'. De vestiging in Drogenbos is wel de eerste die het Engelse voorbeeld volgt. "Dit maakt deel uit van onze Corporate Social Responsibility", stelt David Favest, General Manager van Bentley, Lamborghini en Bugatti. "Samen met de projectmanager in Crewe hebben we de Belgische zwarte bijen (Apis Mellifera Mellifera) geselecteerd, de zuiverste soort van de Belgische bij, die met uitsterven is bedreigd."

Het is niet meteen de bedoeling om honing te gaan verkopen, deze bijenkasten moeten een educatieve functie krijgen. "We willen onze klanten, de lokale overheid, scholen en onze partners bij dit initiatief betrekken, dat deel uitmaakt van ons Beyond 100-plan, een strategie die Bentley niet alleen linkt met elektromobiliteit, maar ook aan een wereldwijd milieu- en sociaal engagement", voegt Favest toe.

Grote bijenkolonie

Bentley Brussels streeft ernaar om bijenkolonies in verschillende fasen te installeren in de groene zone rond de concessie. "Het is een Natura 2000-gebied op site die eigendom is van D'Ieteren. Het is de bedoeling om de volgende drie jaar 3 bijenkasten met in totaal 30.000 bijen naar deze locatie te halen", gaat David Favest verder. "Ons lastenboek is vrij strikt, want deze bijen hebben zes verschillende soorten stuifmeel nodig om zich te voeden. Er moeten dus zes diverse bloemensoorten aanwezig zijn binnen een straal van 3 km en dat is hier het geval."

Leuk detail: met als namen Continental, Bentayga en Flying Spur zijn de bijenkasten vernoemd naar modellen van de Britse autobouwer.