Zo bespaar je tot 10% brandstof met je wagen

Wist je dat je GPS je brandstofverbruik met maar liefst 10% kan verminderen? Althans dat is de uitdaging die GPS- en kaartenspecialist TomTom aangaat samen met het bedrijf Delphi Technologies.

TomTom Delphi Technologie

Anticiperen voor minder brandstofverbruik

Data zijn de sleutel van dit verhaal. De TomTom-GPS verzendt zeer zeer nauwkeurige real time gegevens, zoals de weghelling, maar ook actuele snelheidslimieten, info over de verkeersinfrastructuur en de verkeersdichtheid en zelfs de weersomstandigheden. Deze gegevens worden gebundeld in een geavanceerd cartografisch systeem en doorgegeven aan de rijhulpmiddelen van Delphi Technologies. Zo weet het voertuig wat hem te wachten staat en kan hij intelligenter met zijn brandstofverbruik omgaan.

Anticiperen is het sleutelwoord. De testwagen wist wanneer er scherpe bochten, hellingsveranderingen, bewegwijzering en andere wegveranderingen aankwamen. Obstakels die eisen stellen aan de verbrandingsmotor. Het gevolg: de snelheid en het vermogen konden in de beste omstandigheden aangepast worden aan de aankomende hindernissen. Met resultaat! Het brandstofverbruik van de testwagens daalde met meer dan 10%. “Dit is bereikt zonder afbreuk te doen aan de rijervaring of de reistijden te verlengen”, lezen we in een persbericht van TomTom.

Het persbericht vermeldt niet het aantal bestuurders dat aan het onderzoek heeft deelgenomen, noch het aantal kilometers dat tijdens deze proeven is afgelegd. Het enige dat bekend is, is dat meerdere chauffeurs hun eigen route hebben kunnen kiezen.