Audi A6 e-tron is elektrische blik op de toekomst

Nog meer elektrisch nieuws bij Audi, want na de nagelnieuwe Q4 en Q4 e-tron vorige week, steken de Duitsers nu een gekend model in een elektrisch jasje: de A6.

Audi A6 e-tron

Best wel een grote primeur voor Audi, want voor het eerst kondigt het geen nieuw elektrisch model aan, maar een EV die de naam krijgt van een auto die de Duitse constructeur vandaag bouwt. Deze Audi A6 e-tron bestaat nu nog enkel als studiemodel, maar Audi claimt dat het 90% van dit model zal overnemen in de definitieve productieversie die eind 2022 zal verschijnen. Op dat moment is het rijk van de klassieke A6 trouwens nog niet uit, de versie met verbrandingsmotoren en plug-in hybride aandrijflijnen zal nog enige tijd naast deze elektrische variant in de catalogus blijven staan.

Maar nu terug naar deze wagen: de A6 e-tron concept die je hier ziet is 476 pk sterk en heeft vierwielaandrijving. Het sprintje naar 100 doet hij in slechts 4 seconden en door zijn 100 kWh grote batterij moet je maar om de 700 km een laadpaal opzoeken. Een minder performante versie - die in 7 seconden naar 100 sprint - komt er ook aan, net als achterwielaangedreven versies. Doordat zij het met een elektromotor minder doen, zou het topmodel zelfs meer dan 700 km kunnen afwerken met een volle accu.

Audi A6 e-tron

Wel een groot licht

Het opvallendste aan de A6, is echter zijn lichtspel. Veel wagens tonen daarmee al een soort welkomssequentie of projecteren een logo naast de deur. De Audi gaat al een stapje verder doordat je die welkomstboodschap kan projecteren en heeft nog iets spectaculairder achter de hand: z'n Matrix LED-koplampen kunnen zelfs films of videogames op de muur projecteren.

Tot slot geven we nog even mee dat het platform waar deze auto op gebouwd wordt, het zogenaamde PPE, ook gebruikt kan worden voor SUV's. Meer nog, het zal aan de basis liggen van de elektrische SUV's van Porsche en Audi waar we al eerder over berichtten. Deze modellen - waar we nog geen foto's van hebben - zullen nog voor de A6 uitkomen. Spannend!