Bij deze elektrische wagen kan je de batterijen gewoon wisselen

Het lijkt zo logisch: wanneer de batterijen van je EV leeg zijn, vervang je ze gewoon door een andere accu. We deden het in het verleden immers ook met de batterijen van de afstandsbediening. Toch lijkt de technologie moeilijk van de grond te komen... al is dat buiten het Chinese NIO gerekend!

Nio ES8

In haar thuisland heeft NIO immers honderden wisselstations en voerde het al honderdduizenden batterijwissels uit. En nu staat er ook een wisselstation in Europa. Dat ligt, hoe kan het ook anders, in het EV-land bij uitstek: Noorwegen. Maar NIO ziet de zaken groot. Binnenkort zouden er nog twintig in het Scandinavische land moeten verschijnen, waarna het merk zijn aandacht op Duitsland zal richten. De batterijwissel gebeurt er volautomatisch en de procedure neemt nog geen vijf minuten in beslag, waardoor je flink sneller over een volle accu beschikt dan wanneer je de snelste wagen aan de snelste laadpaal oplaadt.

Zo'n batterijwissel is uiteraard niet gratis. Meer nog: NIO maakt er best een kostelijk zaakje van. Je moet immers een abonnement nemen op de dienst. De prijzen gaan van 140 tot 200 euro per maand in functie van het rijbereik van je wagen (met andere woorden of je over de standard of long range versie beschikt). Bovendien mag je slechts 6 wissels per maand uitvoeren, ga je daarboven dan moet je nog eens je portefeuille bovenhalen.