EV-rijders weerleggen reportage Test Aankoop (video)

De reportage van Test Aankoop, waarbij een elektrische Polestar 2 twee dagen nodig had om van Oostende naar de Ardennen te rijden, deed heel wat stof opwaaien. Enkele ontevreden EV-rijders legden het traject vorig weekend zelfs opnieuw af om het ongelijk van de consumentenorganisatie te bewijzen.

EV Test

Even de zaken situeren: een journalist van Test Aankoop vertrok in een filmpje met een Polestar 2 die slechts voor 25% opgeladen was naar de Ardennen. Een tocht van meer dan 250 km. Zijn gebrekkige voorbereiding, in combinatie met pech aan een laadpaal en een bedenkelijk parcours (extra kilometers om beelden te maken die niet in rekening werden gebracht), zorgde ervoor dat de journalist in kwestie diende te overnachten in Leuven en pas de volgende dag op zijn eindpunt, de Signal de Botrange, aankwam.

Bijzonder slechte reclame voor de elektrische wagen, vonden een aantal EV-bestuurders, die het traject dan maar zelf overdeden om het ongelijk van Test Aankoop te bewijzen. Onder de deelnemers een Polestar 2, maar ook onder andere een Renault ZOE, Kia E-Niro, een Tesla Model 3 en een Volkswagen ID.3.

2,5 tot 3,5 uur

Om de rit wetenschappelijk te onderbouwen, hield elke deelnemer een dagboek bij met de laadbeurten, uitgaven en eventuele overnachtingen. Dat laatste uiteraard een knipoog naar de reportage van Test Aankoop. Het resultaat: de snelste wagens deden er 2,5 uur over, na 3,5 uur kwam de laatste deelnemer aan, die ervoor gekozen had om gratis bij te laden op de parking van een supermarkt, zodat de laadkost gedrukt werd. De overige deelnemers betaalden voor hun rit, afhankelijk van hun abonnement en de nood om op te laden gemiddeld 18 à 20 euro. "Je moet iets meer voorbereiden wanneer je met een elektrische wagen een lange rit maakt, maar onmogelijk is het uiteraard niet", was de niet mis te verstane conclusie van de EV-rijders.

De hele rit werd gefilmd door één van de deelnemers. Zijn verslag kan je hieronder bekijken.

Embed code