Grootschalige software-update voor elektrische Volkswagens

In onze test van de Volkswagen ID.4, die we eind deze week online plaatsen, zal je het ook wel lezen: de elektrische Volkswagens zoals de ID.3 en ID.4 hebben te kampen met een aantal softwareproblemen. Een draadloze update moet die vanaf nu verhelpen.

Volkswagen ID

Opvallend is dat de update Over The Air gebeurt, draadloos met andere woorden. Je moet niet langsgaan bij de dealer, de auto zorgt voor alles. Deze week krijgen de eerste ID.3 eigenaars hun update. Zij zijn deze maand aan de beurt, nadien volgen de andere ID.3-eigenaars en de klanten van een ID.4. De bedoeling is dat er om de twaalf weken een draadloze software-update volgt, zodat de auto telkens een stukje beter wordt.

De eerste update omvat verbeterde functionaliteiten voor de verlichting, zoals de dynamische koplampen, en een verbetering van de software van het infotainmentsysteem. Vooral dat laatste lijkt ons nodig, want dat durfde al eens vast te lopen.

Toekomstig businessmodel?

Over The Air (OTA) updates maken de laatste jaren hun opgang in autoland. Veel wagens zijn geconnecteerd met het internet voor verschillende functionaliteiten, waardoor ze op die manier ook nieuwe softwarepakketten kunnen downloaden. Polestar stuurde dit voorjaar bijvoorbeeld een update uit voor zijn Polestar 2, die betrekking had tot het batterijmanagement van de wagen. Dankzij uitvoerig testen en dataverzameling van de bestuurders, leerde het merk immers beter hoe het de batterij moet gebruiken in koude omstandigheden. De update geeft rijders dan ook wat extra autonomie in de wintermaanden.

Automerken zouden echter geen automerken zijn indien ze deze gratis dienst zouden willen ombuigen tot een winstgevend model. Volkswagen en Audi denken er bijvoorbeeld aan om updates en nieuwe functies te verkopen via een abonnementsformule of een soort appstore. Zo zou je bijvoorbeeld de grootlichtassistent, verkeersbordherkenning of de nieuwste virtual cockpit achteraf nog kunnen downloaden. We blijven deze ontwikkelingen zeker op de voet volgen!