Deze auto's waren afgelopen jaar het populairst in België

Corona zette ook het autojaar 2020 op zijn kop. Heel wat nieuwe modellen werden uitgesteld en de verkoop ging in ons land met zo'n 22% achteruit. Toch werden er dit jaar nog zo’n 400.000 wagens verkocht. Dit zijn de populairste auto’s in ons land.

Volkswagen Golf
volkswagen

Een crisis heeft weinig effect op de rijkste klasse, hoor je wel eens. En dat lijkt ook te kloppen als je naar de cijfers van de automerken tijdens de eerste elf maanden van dit jaar kijkt. De volumemerken (Volkswagen, Peugeot, ... ) en zelfs de premiummerken (BMW, Mercedes, Audi, ...) scoren allemaal minder goed dan vorig jaar. Ferrari, Bentley, Lamborghini en andere sportwagenmerken zetten dan weer wel positieve cijfers neer, Bugatti wist dit jaar zelfs een auto in ons land te verkopen, iets waar het vorig jaar niet in slaagde. Toch zijn er ook in sportwagenland uitzonderingen: Rolls-Royce en McLaren boeren wel achteruit in vergelijking met 2019.

Populairste automerken 2020

Maar wat zijn dan de populairste merken in ons land? Dat blijven wel dezelfde namen als de afgelopen jaren: Volkswagen staat aan kop, gevolgd door BMW en Peugeot. De rest van de top 10 bestaat uit: Mercedes, Renault, Audi, Citroën, Opel, Skoda en Dacia.

Volvo XC40

Automobielfederatie Febiac ziet tijdens de tweede lockdown trouwens meer opportuniteiten voor de merken dan in maart. “De mogelijkheid om voertuigen die vóór de tweede lockdown waren besteld, te blijven uitleveren - iets wat niet mogelijk was tijdens de eerste lockdown -, beperkt tijdelijk en zeer gedeeltelijk de economische gevolgen van deze tweede showroomsluiting voor de importeurs en verkopers van nieuwe auto’s.” Daarenboven mogen de showrooms sinds vorige week weer klanten ontvangen.

Populairste auto's 2020

Je hoeft geen kerngeleerde te zijn om te weten dat de populairste modellen hoofdzakelijk behoren tot het gamma van de populairste merken. Toch zien we één knappe uitzondering: de Volvo XC40. Volvo mag dan zelf niet in de top 10 staan, zijn compacte SUV, gebouwd bij ons in Gent, zet een knappe vierde plaats neer en werd in 2019 al 6.569 keer ingeschreven.

Daarmee kroont hij zich voorlopig tot populairste SUV van dit jaar. De XC40 moet immers enkel drie hatchbacks laten voorgaan: de Mercedes A-Klasse (7.426 stuks) en de Renault Clio (7.508) staan respectievelijk op 3 en 2, nummer één is de onvermijdbare ... Volkswagen Golf! Het model werd vernieuwd en dat gaf een positieve boost aan de verkoopcijfers want met 7.709 verkochte exemplaren blijft de Golf de populairste wagen op de Belgische wegen.