Dit zijn de blikvangers op het IAA van München (deel 2)

Eindelijk zijn autosalons terug in Europa! Het salon van München, de opvolger van dat van Frankfurt, is het eerste dat doorgaat sinds de uitbraak van de pandemie. Niet alle constructeurs tekenen present in Beieren, maar toch vallen er heel wat primeurs te bespeuren. Deze modellen moet je gezien hebben.

Volkswagen ID.Life

Volkswagen ID.Life

Geen Duits autosalon zonder Volkswagen natuurlijk. In München pakt het merk uit met met de ID.Life. Het is het eerste voorwielaangedreven elektrische model van de Duitsers, een kleine stadswagen. Hij zou tot 400 km autonomie hebben. Voorlopig is het nog een conceptmodel, deze wagen zou in 2025 uitkomen. 

smart Concept 1

smart Concept #1

Met de ForTwo, ForTwo Cabrio en ForFour heeft smart al een volledig elektrische line-up. Enkel een lucratieve SUV ontbrak in het aanbod van de constructeur. Daar komt nu verandering in. Dit studiemodel, Concept #1 genaamd,  is immers de voorbode van een wagen die in 2023 op de markt komt. Tegen die tijd leren we uiteraard ook de specificaties van het model kennen.

Cupra Born

Cupra Born

Het nieuwe merk Cupra toont dan weer zijn eerste elektrische wagen, de Born. Hij lijkt sterk op de Volkswagen ID.3, maar dan met een sportiever en expressiever sausje. Hij heeft een kracht van 150 tot 310 pk en geraakt tot 540 km ver… althans wanneer je hem met de grote batterij van 77 kWh koopt. Er zijn ook varianten met batterijen van 58 en 45 kWh.

Microlino

Microlino

De bekende “Bubble Cars”, heel kleine wagentjes met één zitplaats uit de jaren ’50 en ’60 mogen voor Microlino hun terugkeer maken. Het model van de Zwitserse constructeur is gebaseerd op de BMW Isetta, de meest beroemde Bubble Car. Enig verschil met de eivormige klassieker: deze Microlino is volledig elektrisch. Zijn topsnelheid is 90 km/u en hij geraakt 125 tot 200 km, afhankelijk van de gekozen batterij.

Kia Sportage

Kia Sportage

Last but not least hebben we de Kia Sportage. De Zuid-Koreaanse SUV krijgt voor het eerst een afgeleide die enkel voor de Europese markt bestemd is. Dit model is iets korter. Daarnaast krijgt hij ook een breed palet aan motoren, van de haast onmisbare plug-in hybride (265 pk, 60 km elektrisch bereik) over een hybride (230 pk) tot benzines en diesels. Wil je volledig elektrisch, dan zal je voor de eerder gelanceerde Kia EV6 moeten gaan.

Ook in München

Deze wagens zien we ook voor het eerst in München:

IAA München

Boven (v.l.n.r.): Mercedes-AMG GT 63 S E Performance - Ford Mustang Mach-E GT

Onder (v.l.n.r.): Volkswagen Taigo - Cupra Urban Rebel Concept - Hyundai Ioniq 5 Robotaxi