Nieuw Chinees merk Bestune komt naar België

De Chinesen werpen nog een wapen in de strijd voor hun verovering van de Europese markt. Bestune is de nieuwste telg, ingevoerd door OneAutomotive, dat ook onder meer DFSK en Seres invoert.

Bestune T77

Bestune maakt deel uit van de groep FAW (First Automobile Works), en is actief in meer dan 100 landen wereldwijd. De geschiedenis van het merk gaat terug tot 1953 en de afgelopen jaren sloot het samenwerkingsakkoorden met onder meer de Volkswagengroep en Toyota. In juli 2021 verkocht FAW wereldwijd 232000 wagens en in het eerste kwartaal van 2021 verkocht het bedrijf 1,06 miljoen voertuigen waarvan ¼ eigen merken. Het aandeel van de joint ventures met Volkswagen, Toyota en Mazda vertegenwoordigde 74% van het totaal. De belangrijkste joint-venture is diegene met Volkswagen, waarvoor 8 productie-sites in China werden opgestart voor o.a. Volkswagen Golf, T-Roc, Bora, Passat en Audi A3, A4, Q2, Q3 en Q5.

De groep telde bijna 130.000 medewerkers en is daarmee één van de belangrijkste werkgevers in China. Naast de fabriek in China heeft FAW momenteel 2 buitenlandse productie-sites waarvan 1 in Tanzania en een 2e in Mexico/

T77

Het merk lanceert dit najaar nog zijn 1e SUV op de Europese markt, de T77. De T77 beschikt over een 1,5l direct ingespoten benzinemotor, gekoppeld aan een 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze SUV van 4m52 is voorzien van alle moderne veiligheidssystemen. In het eerste trimester 2022 volgt dan een 2e model, deze wagen zal volledig elektrisch zijn, met een autonomie van 419 km. Bestune maakt zich trouwens sterk geen problemen met aanvoer van halfgeleiders te hebben, iets waar heel wat andere automerken wel mee te kampen krijgen.