Nieuwe BMW 2 Reeks zet 4 Reeks een neus

Hoera, de nieuwe BMW 2 Reeks Coupé blijft een achterwielaandrijver! Om dat te bereiken, neemt hij heel wat technologie over van zijn grote broertje, de 4 Reeks Coupé. Het enige wat de 4 Reeks wel mocht houden? Zijn controversiële neus.

BMW 2 Reeks Coupé

Het mag misschien wel logisch klinken dat de 2 Reeks op dezelfde basis ligt als de grotere 4 Reeks, maar dat is het eigenlijk niet. Voor zijn kleinere modellen vertrouwt BMW immers op een voorwielaangedreven platform dat het deelt met MINI. Zo ruilde de 1 Reeks twee jaar geleden zijn achterwielaandrijving in, net als de 2 Reeks Active Tourer. En het nieuwe model, de 2 Reeks Gran Coupé, levert ook enkel vermogen aan de voorste twee wielen, de vierwielaangedreven xDrive-modellen buiten beschouwing gelaten.

Maar een puristenmodel als de 2 Reeks Coupé als voortractie, dat vonden ze bij BMW net een stapje te ver gaan. En net om die reden krijgt de 2 Reeks Coupé de genen van zijn grotere broetje. Uiteraard werd het platform ingekort, maar toch groeide de BMW. Hij is nu 4,54 meter lang, 1,84 meter breed en 1,39 meter hoog. Net als heel wat andere BMW's pakt de 2 Reeks Coupé uit met een 50-50 gewichtsverdeling, de standaarddempers en de componenten van de voor- en achteras zijn afkomstig van de 4 Reeks.

BMW 2 Reeks Coupé

Tot 374 pk

Wat de 2 Reeks dan weer niet overneemt van zijn grote broer, is het controversiële front. Geen grote neusgaten voor dit model, wel een klassiekere voorbumper met horizontale nieren, driedimensionale oppervlakken, driehoekige vormen en diagonale lijnen. Ook het klassieke designpatroon van de 2 Reeks - lange motorkap, korte kont - blijft in gebruik.

Onder de motorkap zijn er 4 keuzes. De instapper is de 220i. Die stuurt184 pk naar de achterwielen voor een 0-100-tijd van 7,5 seconden. Later volgt er een 230i met dezelfde motor, maar dan met 245 pk. Een viercilinder-diesel met 190 pk vult het aanbod aan. De 0-100-tijd van de 220d is 6,9 seconden. Alle motoren hangen aan een automaat met acht versnellingen. De sportiefste versie, opstapper naar de toekomstige M2, is dan weer een 3 liter 6 in lijn. Deze haalt 374 pk en 500 Nm, goed voor een 0-100 tijd van 4,3 seconden.

Foto's BMW 2 Reeks