Nieuwe Honda Civic gaat hybride

Al tien generaties gaat de Honda Civic mee. Dan moet je jezelf kunnen aanpassen om te overleven. Dat geldt ook voor generatie elf, die volop de kaart van de elektrificatie trekt.

Honda Civic

De Civic is immers enkel verkrijgbaar met Honda's e:HEV-motor die we kennen uit de Jazz, CR-V en HR-V. Het werkingsprincipe is simpel: een klassieke verbrandingsmotor op benzine dient als generator voor het accupakket, dat de twee elektromotoren van stroom voorziet. Hierdoor blijft de motor op optimaal toerental draaien en verbruik je minder brandstof. Honda doet dit al met twee motoren: een 1.5 en een 2 liter, maar zegt nog niet welke krachtbron het in de neus van de Civic zal leggen. Ook over andere motorspecificaties laten de Japanners ons nog in het duister tasten.

Het design is dan weer wel duidelijk en op zijn manier opvallend. De Civic ziet er immers een stukje soberder uit dan voorheen met een eerder klassieke snuit en een achterkant met doorlopende achterlichten zoals we die vandaag op heel wat modellen zien. Tegenover zijn voorganger groeit de nieuwe Honda Civic Hatchback met 3 centimeter, wat resulteert in een totale lengte van 4,55 meter. De wielbasis neemt zelfs met 4 centimeter toe, die vooral de achterste passagiers ten goede moeten komen.

Honda Civic

Dubbel scherm

Binnenin kunnen die passagiers trouwens naar een smakelijker interieur kijken dan voorheen, met opvallende ventilatorroostertjes en twee grote digitale schermen. De opvallende huiskamer van de Honda e is het nog niet, maar je kan je afvragen of dat wel nodig is in zo'n middenklasser als de Civic. Een Civic die trouwens zijn roots als rijderswagen trouwblijft met een structurele stijfheid die volgens Honda met zo'n 19% toeneemt. Een sportieve Type R - meer dan waarschijnlijk geen hybride - komt er ook aan, al is de kans reëel dat die niet naar Europa komt vanwege de strenge emissienormen hier. Al moeten we op een definitief antwoord nog een goed jaar wachten, tot het najaar van 2022, wanneer Honda het model in Europa lanceert.