Porsche 718 Cayman GT4 RS is krachtigste Cayman aller tijden

Porsche heeft de Cayman en zijn meest legendarische wagen, de 911, altijd angstvallig uit elkaar willen houden, maar nu komt het kleintje wel gevaarlijk dicht bij de ultieme Porsche.

Porsche Cayman 718 GT4 RS

Onze excuses, maar wat nu volgt is een ware orkaan aan cijfermateriaal die nodig is om dit model te kaderen: Porsche plantte de atmosferische flat six met vier liter longinhoud in deze Cayman GT4 RS (tussen voor- en achterwielen weliswaar, zoals je waarschijnlijk weet wordt de motor bij de 911 achteraan geplaatst). Hoe dan ook: die van de Cayman levert 500 pk, 10 minder dan in de Porsche 911 GT3, maar hij is ook lichter, 35 kilo, onder meer door een achterruit van lichtgewicht glas, minder dempingsmateriaal en het gebruik van koolstofvezel.

Ook het verschil met de op één na snelste Cayman, de GT4, is impressionant: de RS doet het met 80 extra paarden onder de motorkap, waardoor hij al in 3,4 seconden naar de 100 km/u raast en helemaal tot 315 km/u kan doortrekken. Een volle seconde en 10 km/u sneller dan de "gewone" GT4!

Cayman GT4 RS Culubsport

Raceversie

Op de legendarische Nürburgring zette de GT4 RS, enkel verkrijgbaar met automatische PDK-versnellingsbak, alvast een fabelachtige tijd van 7 minuten en 4,511 seconden neer. Dat is 23 seconden sneller dan de normale GT4! Op de achterkant van het model zien we dan weer een gigantische aluminium spoiler die werd ontwikkeld in de racerij en ook op de Porsche 911 GT3 staat. Daaronder een gigantische diffusor, het totale aerodynamicapakket zorgt alvast voor 25% extra downforce ten opzichte van de standaard Cayman GT4. Tot slot moeten we nog vermelden dat de GT4 RS 30 milimeter lager staat dan een gewone Cayman.

En nu we toch al die racefeitjes hebben opgesomd: ja, ook van dit model komt een versie voor circuit. De 718 Cayman GT4 RS Clubsport (zie foto rechts). Die doet het met net dezelfde krachtbron, maar is voorts uiteraard aangepast voor gebruik op circuit, met een rolkooi, extra aerodynamische elementen, aangepaste remmen en een vernieuwde ophanging.

Foto's Porsche 718 Cayman GT4 RS