Smartphoneproducent Xiaomi gaat auto's produceren

Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi, onder andere bekend van smartphones en tablets, gaat ook auto's produceren. Daarvoor zal het bedrijf samenwerken met het eveneens Chinese automerk Great Wall Motor.

Laadpaal

Het nieuws werd door de partijen nog niet officieel bevestigd, maar bronnen dicht bij de bedrijven beweren alvast dat een samenwerkingsakkoord in de maak is. Voor de twee ondernemingen is dit ook geen onlogische stap: Xiaomi volgt de beweging van andere techreuzen, zoals Apple en Huawei, die hun productie diversifiëren en op die manier ook naar de autoindustrie kijken, Great Wall wil als grootste vrachtwagenproducent van China graag de overstap maken naar elektrische wagens en kan de knowhow van Xiaomi wat betreft accu's goed gebruiken.

"Xiaomi wil een volwassen autoconstructeur vinden om de modelinfrastructuur te leveren, waarmee het zijn voordeel kan behalen op vlak van connectiviteit. De sterktes van Xiaomi op vlak van besturingssystemen en huishoudtoestellen spreken ook tot de verbeelding voor een dergelijke samenwerking in de toekomst", zegt Alan Kang, analist bij LMC Automotive.

Lancering in 2023

Xiaomi zou al in 2023 met een eerste elektrische wagen willen komen, een middelgroot model. Daarmee is het Chinese bedrijf bijvoorbeeld een jaar vroeger dan haar Amerikaanse concurrent Apple. Vandaag maakt het bedrijf naast smartphones en tablets ook al onder meer elektrische scooters.