Tesla Model Y is in het land (of toch niet)

De allereerste Tesla Model Y zette deze week voet aan land in ons Belgenlandje. Om die heugelijke gebeurtenis gehoor bij te zetten, haalde het Amerikaanse automerk inspiratie bij René Margritte.

Tesla Model Y

"Ceci n'est pas une pipe". De link naar het beroemde schilderij van René Margritte is vrij duidelijk. Toch zocht de kunstenenaar in kwestie, de Nederlander Benjamin Scheltema, zijn inspiratie elders: "de tekst 'Not Model Y' een knipoog is naar 'Not a Flamethrower'. Elon Musk's andere bedrijf 'Boring Company' bracht namelijk een vlammenwerper uit, maar omdat douaneregels voorschrijven dat je geen vlammenwerper mag verschepen, heeft Musk de naam van het product veranderd in 'Not a Flamethrower'."

Hoe dan ook: Scheltema's design prijkt op de eerste Tesla die in de meeste Europese landen wordt getoond. Vanaf september starten de gewone leveringen.

Vanaf 63.000 euro

Ter herinnering: de Tesla Model Y komt aanvankelijk in twee varianten. Enerzijds de Long Range, goed voor 507 km autonomie en een 0-100 km/u tijd van 5 seconden, anderzijds die Performance, die al in 3,7 seconden naar de 100 sprint, maar daardoor ook iets minder zuinig omsprint met zijn batterij en een autonomie heeft van 480 km. De Tesla Model Y start aan 63.000 euro.