Bij deze snelheid kan een flitspaal je niet flitsen

Kan je te snel zijn voor het oog van een flitspaal? Velen vragen het zich af, maar onze collega’s van het Nederlandse Top Gear vonden een antwoord op deze vraag door.

Flitspaal

Dit moet je weten over flitspalen

Top Gear deed navraag bij Gatso, een bekende producent van flitspalen. Een woordvoerder van het bedrijf vertelt er dat je een onderscheid moet maken tussen twee snelheden: de maximale snelheid waarop zo’n flitspaal kan flitsen en de gecertificeerde snelheid. Flitspalen zijn immers technisch gezien in staat om tot 500 km/u te flitsen, maar dat wordt niet altijd in de praktijk gebracht.

Maar hoeveel km/u is die gecertificeerde snelheid dan? Ook daar geen uniform antwoord. Er zijn verschillende types flitspalen, allemaal flitsen ze tot een andere snelheid. Wel laat Gatso weten dat de meeste flitsers tot minimaal 250 km/u werken. Sommige zelfs tot wel 350 km/u. Wie dus sneller rijdt dan de gecertificeerde snelheid, dan kan in theorie aan een verkeersboete ontsnappen, een monsterboete aan die snelheid.

We raden het dan ook af om dit te proberen, ook al kan je wagen makkelijk 350 km/u aan. Het is immers oerdom en levensgevaarlijk. Bovendien zijn de boetes en rijverboden voor wie toch gepakt wordt torenhoog.