BIV en rijbelasting geïndexeerd: dit kost het u

Op 1 juli worden – zoals ieder jaar – de tarieven voor de BIV en verkeersbelasting in Vlaanderen geïndexeerd. Het minimumbedrag stijgt van 45,56 euro naar 46,23 euro. Aan het andere eind van het spectrum stijgt het maximale bedrag van 11.397,05 euro naar 11.556,92 euro.

mobiliteit

Vlaanderen hervormde begin dit jaar de autofiscaliteit nog met als voornaamste basisregel dat de WLTP CO2-waarde wordt gebruikt voor de berekening van zowel de BIV als de jaarlijkse verkeersbelasting. Er is bij de nieuwe regelgeving geen sprake van een retroactief effect. Auto’s die reeds voor die datum waren ingeschreven, mogen nog steeds gebruik maken van de NEDC-waarde wanneer die op het gelijkvormigheidsattest vermeld is.

Vergeet ook niet dat deze BIV en verkeersbelasting enkel gelden voor voertuigen die in Vlaanderen worden ingeschreven door particulieren én bedrijven (indien aangekocht). Voor geleasde wagens (ook wanneer ze hun hoofdzetel in Vlaanderen hebben en leasen aan Vlaamse klanten) blijft de afwijkende regel van kracht. Daar is nog steeds het Brusselse tarief van toepassing, dat de BIV berekent op basis van de fiscale pk’s en het vermogen van de motor in kW.