Deze man kreeg de eerste snelheidsboete uit de geschiedenis

Wie de eerste snelheidsboete kreeg, is niet helemaal duidelijk. Dit exemplaar is alvast het oudste gedateerde exemplaar. De boete werd uitgeschreven in 1895, lang voor de eerste flitspalen langs de wegen verschenen.

Benz Velocipide

3 Duitse Mark

De boete werd uitgeschreven op 16 mei 1895 en was bestemd voor Alexander Gutermann, een welvarend man en eigenaar van een groot naaibedrijf. Hij is ook één van de weinige autobezitters van het land. Met die wagen, het Benz-motorpaard genoemd, scheurde hij op een dag door de straten van Denzlingen.

Hij maakte het zelfs zo bont dat de politie hem stopte en op de bon zwierde voor overdreven snelheid. Daarbij gingen de agenten uiteraard op hun eigen waarnemingen af, speedguns en flitspalen moesten immers nog uitgevonden worden. Die waarnemingen waren gebaseerd op ... de gordijnen van de cafés.

Op de pv kunnen we immers lezen dat Alexander aan een dermate hoge snelheid reed dat de gordijnen van de lokale cafés bewogen. Welke snelheid Alexander daarvoor diende te halen, weten we niet. Snel zal het niet geweest zijn, aangezien de topsnelheid van zijn Benz een slechts 20 km/u was.

Hoe dan ook, de industrieel werd aan de kant gezet en diende een boete van 3 Mark te betalen. Dat lijkt op het eerste zicht niet veel, maar komt in hedendaags geld toch overeen met 50 euro.

eerste snelheidsboete mercedes benz