Diesel- en benzinewagens binnenkort niet meer welkom in Brussel

Wat al enige tijd in de lucht hing, werd zonet bevestigd: auto's met een verbrandingsmotor zullen binnenkort niet meer welkom zijn in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Dieselwagens zijn in 2030 al verboden, wagens op benzine, CNG, LPG en waarschijnlijk de hybrides zingen het tot 2035 uit.

mobiliteit

De beslissing van de Brusselse regering kadert in het Good Move-plan, dat de luchtvervuiling in het hoofdstedelijk gewest wil terugdringen. Brussel is hiermee de eerste Belgische deelstaat die een einddatum voor auto's met verbrandingsmotor in het vooruitzicht stelt. Vanaf 2035 zullen immers enkel elektrische of waterstofaangedreven wagens welkom zijn binnen de grenzen van het gewest. Ook de autofiscaliteit in de hoofdstad zal hierdoor aangepast worden. De BIV in Brussel zal bijvoorbeeld rekening houden met het gewicht in plaats van de motorinhoud. Maar het is nog even wachten op de complete regels om daar meer over te kunnen schrijven.

Alle details over het akkoord weten we wel nog niet. Zo is het maar de vraag of oldtimers nog naar het Brussels Hoofdstedelijk gewest mogen komen en of er bijvoorbeeld een uitzonderingsmaatregel komt voor plug-in hybrides die zero emissie in de stad kunnen rijden. De BMW X5 heeft bijvoorbeeld een systeem dat via geofencing zijn verbrandingsmotor uitschakelt in een zogenaamde zero emissiezone en via de GPS ook kan berekenen hoeveel energie hij in reserve moet houden om zo'n zone te doorkruisen.