Dit is de hoogst gewaardeerde autoconstructeur

Welk automerk is het meeste waard? De onderzoekers van Rivervale berekenden het en kwamen met een grote winnaar voor de dag. Het merk is immers even groot als zijn 7 dichtste achtervolgers...

Rivervale

Neen, het is niet een luxemerk als Ferrari of Rolls-Royce. En zelfs de grote autoconcerns zoals de Volkswagengroep of Toyota, mondiale spelers die de populairste wagens ter wereld bouwen, eindigen slechts op plaatsen twee en drie. Neen, als je een hoge waarde wilt voor je bedrijf, moet je inzetten op technologie van morgen, met andere woorden op... elektriciteit. Het is dan ook geen wonder dat Tesla op nummer 1 staat. Volgens het (weliswaar eveneens Amerikaanse) Rivervale Leasing heeft de Amerikaanse constructeur van eigenaar Elon Musk een waarde van maar liefst 669 miljard dollar, meer dan zijn zeven achtervolgers ... samen! Of dan Netflix, Disney en Spotify... ook samen! Nummer 2, Toyota, is trouwens evenveel waard als Uber, AirBnB en H&M samen, terwijl de waarde van Volkswagen overeen komt met die van Twitter, Pintrest en HelloFresh opgeteld.

Achter Tesla staan dus Toyota (216 miljard) en VW (97 miljard), nadien volgen opnieuw autogroepen die vooral bezig zijn met elektriciteit. BYD en Nio zijn vooral bekend in China, al zet dat laatste merk wel zijn eerste stapjes in Europa door de ES8 in te voeren in EV-land Noorwegen. De wagen kreeg trouwens recent de maximumscore van 5 sterren bij de EuroNCAP veiligheidstests. Het zijn trouwens deze merken, samen met Tesla, die de grootste stijgers zijn in het lijstje. Benieuwd hoe het lijstje er binnen een paar jaar, wanneer de EV-transitie zich nog meer heeft doorgezet, gaat uitzien. Vandaag staat China al immers aan de top qua hoogst gewaardeerde autoconstructeurs. Van de 43 hoogst gewaardeerde autobouwers, ligt 23% van de waarde bij de Chinese merken. Daarmee doen zij beter dan de VS en Japan. Europees autoland bij uitstek Duitsland staat pas op een gedeelde vierde plaats, naast Indië en Zuid-Korea.

De lijst met de tien hoogst gewaardeerde autoconcerns kan je links bekijken.