Dit is de populairste autokleur van 2021

2021 zit erop, tijd om lijstjes te maken! Coating- en verfbedrijf Axalta hield alvast voor de 69e keer bij welke autokleuren het populairst waren. Wit is wereldwijd de grote winnaar, al denken we daar in Europa wel anders over...

Polo Harlekin

35 procent, dat is volgens Axalta het aandeel van de in 2021 verkochte witte auto’s. Voor de liefhebbers: dat cijfer valt uit elkaar te trekken in 21 procent basiswit en 14 procent parelwit. Nadien volgen zwart en twee grijstinten (zilvergrijs en het klassieke goedje). Op wereldschaal staat blauw als eerste kleur pas op de 5e plek, met een aandeel van 8%. Dat betekent dat maar liefst 83% van alle wagens wit, zwart, grijs of zilverkleurig is. Wit mag dan wel al sinds 2011 de populairste kleur zijn, en steeds populairder worden, hier in Europa liggen de kaarten anders. Wij houden immers vooral van... grijs! 27% van de wagens krijgt hier immers deze kleur, terwijl de populariteit van wit tanende is. Niet alleen bij ons trouwens, in 2017 scoorde wit wereldwijd nog 37 procent.

Modegrillen

Ook opvallend: de opkomst van de kleur blauw. Het is de populairste echte kleur (want dat zouden we zwart, wit of grijs nu niet bepaald noemen) en steeg van 1 naar 8 procent marktaandeel. Waarom? Wel, de kleur blauw wordt geassocieerd met elektrisch rijden. En aangezien die aandrijflijn steeds populairder wordt, groeit ook de kleur mee. De volledige top 10 van Axalta (wereldwijd) kan je hieronder bekijken:

  1. wit (35 procent)
  2. zwart (19 procent)
  3. donkergrijs (19 procent)
  4. zilvergrijs (9 procent)
  5. blauw (8 procent)
  6. rood (5 procent)
  7. bruin/beige (3 procent)
  8. groen (1 procent)
  9. geel/goud (1 procent)
  10. overige (<1 procent)