Mobia vraagt eenvoudigere aanpak voor sommige handelingen bij autokeuring

Vanaf 1 oktober wordt de technische controle van voertuigen strenger en kan je voertuig een rode kaart krijgen als er bv. een defect is aan de verlichting, reflectoren of aan bepaalde verklikkerlichtjes op het dashboard. Naar aanleiding van deze aanpassingen pleit Mobia(een samenwerking tussen automobielfederatie Febiac, autoverhuurdersfederatie Renta en Traxio, dat de garagesector vertegenwoordigt) ervoor dat sommige eenvoudige handelingen die vandaag in de keuringscentra gebeuren, ook door andere erkende professionals uit de autosector uitgevoerd zouden kunnen worden.
 

garage

De recente aanpassingen zijn een gevolg van de Europese regelgeving ter zake en ze komen de verkeersveiligheid ten goede.

De beste voorbereiding op de autokeuring is uiteraard nog steeds een volledig nazicht door een garagist. Het kan echter altijd voorkomen dat er een klein gebrek opduikt bij een periodieke controle. Het is dan frustrerend dat bijvoorbeeld voor een defect lampje het voertuig opnieuw voorgereden moet worden bij het keuringscentrum. "Een eenvoudige bevestiging door een daartoe erkend bedrijf aan het keuringcentrum dat het euvel opgelost is, zou voldoende kunnen zijn om een groene kaart af te leveren na herstelling", aldus Mobia.

Ook voor trekhaken

Ook voor de eerste keuring van trekhaken zou eenzelfde vereenvoudiging wenselijk zijn: erkende installateurs zouden zelf de technische conformiteit kunnen attesteren en via de keuringscentra een keuringsattest kunnen laten afleveren. "Deze vereenvoudiging zou uiteraard in nauwe samenwerking met de keuringscentra dienen te verlopen en zij zouden erover blijven waken dat de kwaliteit van het geleverde werk gewaarborgd is, evenals bij het vastleggen van de erkenningscriteria en de technische invulling van de werking", motiveert de organisatie zijn redenering, waarna zij besluit met: "Deze manier van werken zou de consument ten goede komen en wachttijden kunnen vermijden."