Tesla opent superchargers voor andere merken

De kogel is door de kerk, wat een tijd in de lucht hing, gaat eindelijk gebeuren: Tesla zal zijn superchargernetwerk openstellen voor andere automerken. Een groot voordeel voor iedereen die elektrisch rijdt, want het netwerk behoort tot de grootsten van Europa.

Tesla supercharger

Het was via Twitter - hoe kan het ook anders - dat Tesla-CEO Elon Musk het nieuws de wereld instuurde. Dit jaar nog zal Tesla zijn netwerk openstellen voor andere EV's. Hoe dat zal verlopen en welke tarieven de Amerikaanse constructeur zal hanteren, is nog niet duidelijk. Een stap vooruit is het alleszins wel, aangezien Tesla al meer dan 10 jaar investeert in een snellaadnetwerk. Dat telt vandaag wereldwijd zowat 25.000 laadpunten op zo’n 2.700 locaties. Een mooie aanvulling voor het nog steeds in ontwikkeling zijnde laadpalennetwerk.

Bovendien leveren die laadpalen van Tesla behoorlijk wat stroom. Het  V3-snellaadstation van Tesla kan met 250 kW opladen, waardoor de Model 3 al binnen vijf minuten weer 120 kilometer vooruit kan – al is dat wel onder bepaalde omstandigheden. Bovendien kan de uitrol snel gebeuren in Europa aangezien in onze contreiën de Superchargers zijn uitgerust met een conventionele CCS-connector die door elke Europese EV wordt gebruikt. 

Tweet Elon Musk

We created our own connector, as there was no standard back then & Tesla was only maker of long range electric cars.

It’s one fairly slim connector for both low & high power charging.

That said, we’re making our Supercharger network open to other EVs later this year.

— Elon Musk (@elonmusk) July 20, 2021
EV Test

Fastned

Ook voor ons land zal dit een grote stap vooruit betekenen. De volgende jaren zal immers een heus snellaadnetwerk worden uitgebouwd, met Tesla dat het zijne openstelt voor andere EV's en Fastned dat in totaal op 25 locaties fastchargers zal voorzien. Hier lees je alles over de plannen van het Nederlandse bedrijf.