Zorgt thuiswerken voor minder files?

Begin september hield VAB een online enquête bij meer dan 6.000 Vlamingen. Velen onder hen komen tot de conclusie dat telewerken een (beperkt) positief effect zal hebben op de files. Toch zullen de files niet in lengte afnemen.

Minder files

Meer drukte op secundaire wegen

Men denkt immers dat het verminderde gebruik van het openbaar vervoer een groter negatief effect zal hebben, waardoor het thuiswerkeffect teniet gedaan zal worden.

Dat het de volgende maanden drukker zal worden, lijkt volgens de respondenten vast te staan. 79% van de beroepsactieve bevolking verwacht dat de drukte de komende maand het hardst gaat toenemen op de secundaire wegen (gewestwegen). Deze filedrukte op die wegen wordt net niet gemonitord door het Verkeerscentrum en zit daardoor ook niet in het filerapport.

77% verwacht ook dat het opnieuw drukker wordt op de autosnelwegen. 74% verwacht dit ook op de lokale wegen. De file zal trouwens niet alleen toenemen op de wegen, maar ook op de fietspaden. Daar verwacht 66% een sterke toename van het verkeer. Opvallend: slechts 27% verwacht dat het drukker gaat worden op de bus en de tram. 

De actieve gebruikers van het openbaar vervoer vormen dus ook de groep die de komende maanden meer drukte verwacht. De niet-beroepsactieve bevolking is de groep waarbij de meeste mensen denken dat het in oktober ook op de fietspaden drukker wordt: 7 op 10.

VAB thuiswerken effect

Openbaar vervoer minder gebruikt

Het openbaar vervoer komt als grote verliezer uit de VAB-enquête. 62% van de Vlamingen die het openbaar vervoer wel eens gebruikten, zal dat nu minder doen. De belangrijkste redenen is de angst om besmet te geraken met corona. Bij de vraag naar het effect van dit verminderde gebruik en de verminderde capaciteit van het openbaar vervoer, zien we dat meer dan 8 op 10 verwacht dat dit een negatief effect zal hebben op de files.

VAB 2

Telewerken: positief maar zal niet voldoende compenseren

Verder vroeg VAB ook of het telewerken een positief effect zal hebben op de files. Uit de antwoorden blijkt dat 9 op 10 Vlamingen dat inderdaad verwachten, maar de grootste groep denkt dat het effect eerder beperkt zal zijn en niet voldoende om het verminderde gebruik van het openbaar vervoer te compenseren.

VAB resultaten