Dit zijn de beste auto's ter wereld ... volgens vrouwelijke journalisten

Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd.

Hyundai Tucson

Women's World Car of the Year is de enige autoprijs ter wereld waarvan de jury uitsluitend bestaat uit vrouwelijke autojournalisten. De prijs werd opgericht door de Nieuw-Zeelandse autojournalist Sandy Myhre in 2009. Op dit moment is zij erevoorzitter, terwijl Marta García optreedt als uitvoerend voorzitter. 

Het doel van de awards is om de beste auto's van het jaar te kiezen. De stemcriteria voor deze prijs zijn gebaseerd op dezelfde principes als die zowat elke autobestuurder hanteert bij het kiezen van een auto, het bestaan van een typische "vrouwenauto" wordt door de jury dan ook ontkend.  Aspecten als veiligheid, kwaliteit, prijs, design, rijgcomfort en ecologie worden onder andere in aanmerking genomen bij het uitbrengen van de stemmen. 

Ford Explorer

Genomineerden voor Women's Car of the Year

Eind februari, op internationale vrouwendag worden de winnaars in elke categorie bekend gemaakt. Maar vandaag publiceerden de juryleden wel al de shortlist van drie beste auto's per segment. Dit zijn de genomineerden:

Stadswagen:

Peugeot 208

Toyota Yaris

Honda Jazz

Familiewagen:

BMW 4 Reeks

Skoda Octavia

Audi A3

Stads-SUV:

Peugeot 2008

Renault Captur

Kia Sonet (niet verkrijgbaar in Europa)

Middelgrote SUV:

Land Rover Defender

Mercedes-Benz GLA

Hyundai Tucson

Grote SUV:

Kia Sorento

Ford Explorer (foto rechts)

BMW X6

Elektrische auto:

Honda e

VW ID.3

Polestar 2