Dit zijn de meest en minst betrouwbare automerken

... althans volgens een studie in de Verenigde Staten. De eigen merken krijgen er klappen... maar ook die uit Europa!

Lexus NX

Immers, bewijzen van Deutsche Gründlichkeit vinden ze niet aan de andere kant van de plas. Porsche is het eerste Duitse premiummerk in de lijst op plaats 13. Audi (15), BMW (17) en Mercedes (23) volgen nog lager. Volkswagen staat zelfs op plaats 24, bijna helemaal onderaan. De laatste drie merken in het lijstje zijn dan weer allemaal Amerikaans, met JEEP, Tesla en helemaal onderin Lincoln. Chevrolet (14), Cadillac (16) en Ford (18) hangen dan weer rond de Duitse merken.

Niet geheel onvoorspelbaar zijn het vooral de Aziatische merken die het goed doen in de lijst, met Lexus, Mazda en Toyota die het podium bezetten. Buick (voor de VS) en Mini (voor Europa) zijn zelfs de enige niet Aziaten in de top 10.

Waar komt deze studie vandaan?

De studie werd uitgevoerd door het Amerikaanse Consumer Reports, dat jaarlijks een lijst met de meest en minst betrouwbare automerken publiceert. De resultaten komen uit een rondvraag bij eigenaars van een nieuwe wagen, die alle problemen die ze afgelopen 12 maanden hadden moesten opschrijven en catalogeren in 17 verschillende onderwerpen, van motorproblemen tot carrosserie. Aan de hand daarvan stelt het onderzoeksbureau een betrouwbaarheidsscore op voor de automerken, die je hieronder kan raadplegen.

tabel
Tabel