Met deze tips rij je veilig door de sneeuw

De volgende dagen wordt er sneeuw voorspeld, wat op de weg voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Met deze tips hou je het veilig op de weg.

Auto's in de sneeuw

Voor je vertrekt

Zorg je ervoor dat je wagen in orde is: controleer of je nog voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof hebt, want een goed zicht is cruciaal. Maar ook je ruiten ijsvrij en vergeet je achteruitkijkspiegels niet. De juiste banden zijn ook cruciaal. Zeker in de sneeuw hebben winterbanden hun voordelen ten opzichte van zomerbanden of all seasons. Controleer ook je bandenspanning.

Kalmte is de boodschap

Veel automobilisten zijn niet op hun gemak in winterse omstandigheden, maar de kalmte behouden is van groot belang. Gas geven en remmen doe je zo rustig mogelijk om niet te beginnen slippen. Houd afstand en kijk ver vooruit, want je remafstand is een stuk groter dan bij droog weer, en anticipeer zo goed mogelijk. Hetzelfde geldt voor stuurbewegingen: bruuske manoeuvres halen je auto uit balans, met alle gevolgen van dien. Anticipeer ook op onverwachte bewegingen van andere bestuurders. Niet iedereen houdt het hoofd zo koel als jij!

Auto's in de sneeuw

Wagens met een manuele versnellingsbak

Wie een manuele versnellingsbak heeft, kan op een dikke laag sneeuw in tweede versnelling vertrekken, zodat de banden minder de neiging hebben om door te slippen. Ook op de motor remmen is een goed idee. Zeker in afdalingen, waar afstand houden nog belangrijker is, kan je zo extra remvermogen genereren.

Pas je snelheid aan

Verlaag je snelheid. Hoe sneller, hoe groter de kans op verlies van controle en kans op schade. Vooral in de bochten is een lagere snelheid verstandig, want een auto heeft dan minder de neiging naar de buitenkant van de bocht te glijden, en hoe makkelijker je de controle kan behouden. Begin je toch te slippen? Neem dan deze tips in acht!

Rem tot je de ABS voelt

Als je bij het remmen ervaart dat de auto begint te glijden, hou dan de rem volledig ingetrapt. Alle moderne auto’s beschikken over ABS en het systeem kan pas goed werk verrichten als je de remdruk op peil houdt. Enkel als je niet over ABS beschikt, is het raadzaam om zelf pompend te remmen.