Waarop moet je letten als je een nieuwe auto koopt?

Ga je een nieuwe auto kopen? Met deze 5 tips van de HLN Drive redactie scoor je ongetwijfeld de beste deal.

Autosleutel overhandigen

Nieuwe auto kopen: 5 belangrijke tips

Zoek vooraf alle informatie bij elkaar

Stap niet zomaar bij de eerste de beste dealer binnen. Informeer je eerst zo goed mogelijk op voorhand: welk type wagen wil ik? Welke opties vind ik belangrijk? Hoe zit het met de veiligheid van bepaalde merken? Wees kritisch en bereid je bezoek voor, bijvoorbeeld via informatie die je online vindt.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Het autolandschap is gigantisch uitgebreid. Het aantal compacte SUV’s is bijvoorbeeld enorm. Blijf dus niet hangen bij enkel de traditionele, gekende merken, maar kijk ook eens rond bij de concurrentie. Er zijn meer dan 50 automerken actief op de Belgische markt, elk met hun eigenheden. Vergelijken is dan ook de boodschap!

Wat is jouw rijprofiel?

De tijd dat je een diesel kocht omdat iedereen het deed, is voorbij. Misschien ben jij wel klaar voor elektrisch. Of zijn onbekende alternatieven als CNG en LPG wel iets voor jou. Stel jezelf dus zeker open voor deze motorisaties. En heb je geen idee welke motor het best bij jou past? Doe onze autotest en ontdek welke auto's bij jouw profiel passen. Na 10 vragen krijg jij jouw ideale match voorgeschoteld.

Reken het volledige budgetplaatje uit

Weet vooraf goed wat je koopt. Want een auto kost meer dan zijn aankoopprijs. Wat is het BIV? Hoeveel bedraagt de jaarlijkse rijtaks? Wat met onderhoud, verzekering en tankkosten? Op HLN Drive worden al deze kosten opgesomd in een zogenaamd TCO-filmpje. TCO staat voor Total Cost of Ownership, het totale kostenplaatje dat hoort bij het bezitten van een auto dus.

Wie niet waagt, niet wint

Vragen staat vrij! Wat extra korting, een gratis optiepak, een gunstige overnamepremie voor je oude wagen, je garagehouder heeft sowieso een antwoord op deze vragen. En je wil uiteraard niet te veel betalen voor je nieuwe wagen. Durf ook bij meerdere dealers een offerte opvragen voor dezelfde wagen.