Zo win je de controle terug over een slippende auto

Sneeuw, aquaplaning of overdreven snelheid: er zijn zo veel redenen waardoor je auto kan beginnen slippen. Maar hoe win je de controle terug?

auto glad wegdek

Niet bruusk remmen

Bij wijze van paniekreactie gaan mensen vaak bruut reageren wanneer hun wagen begint te slippen. Alle remmen dichtgooien is dan ook een natuurlijke, maar foute reactie. Want door hard te remmen gaan de wielen blokkeren. Zo begint je auto nog meer te glijden en wordt het moeilijker om de controle over het stuur terug te winnen.

Ontkoppelen

Je rem gebruik je dus zo voorzichtig mogelijk. Ook je gaspedaal laat je uiteraard los. En je koppelingspedaal? Die druk je wel in! Wanneer je de koppeling indrukt, gaan je wielen rollen en heb je de beste kans om terug grip te krijgen op het wegdek.

 

Kijk naar de oplossing

Veel mensen panikeren tijdens het slippen en fixeren zich op het mogelijke gevaar: een paaltje, een boom, een huis, … om er dan pardoes tegen te rijden. Beter is het om naar de oplossing, de uitweg van je slippartij te kijken en met een zachte stuurbeweging in die richting te sturen. Blijf naar de uitweg kijken en je handen sturen er haast automatisch naartoe. Snel reageren is immers de boodschap, maar niet overmatig, net als bij het remmen. Bij een bruusk stuurmanoeuvre breng je je wagen immers nog meer uit balans.  

Mee of tegensturen?

Welke richting je het best uitstuurt, hangt af van de manier waarop je wagen aan het schuiven gaat. Slippen je voorwielen, waarbij de wagen in de bocht rechtdoor gaat in plaats van af te draaien? Stuur dan mee in de richting waarnaar de wagen glijdt en voel wat er gebeurt. Wanneer de wielen weer grip krijgen, kan je de wagen rustig de bocht insturen. Zijn het de achterwielen die wegschuiven en je wagen een bocht van 180° laten maken? Stuur dan tegen en leid je wagen naar de richting die je uit wil.

Honda Jazz

Juiste zithouding

Gaat het toch fout? Een juiste zithouding kan veel letsels voorkomen. Zo zit je best op een afstand van je stuur waarbij je je armen niet kan strekken, wanneer je je stuur vasthoudt. Uit paniek gaan veel mensen immers verkrampt hun stuur vasthouden wanneer ze ergens tegen gaan rijden. Zijn je armen gestrekt, dan krijgen ellebogen en polsen de volledige impact te verwerken, met alle gevolgen van dien.

Als het toch fout gaat …

Zit je uiteraard best in een veilige auto. Onder meer deze wagens haalden afgelopen jaar de maximumscore van 5 sterren op de EuroNCAP veiligheidstests: de Kia Sorento, de Honda Jazz (foto rechts) en de Mazda MX-30.