Ford Explorer

De Explorer is een grote SUV van de Amerikaanse constructeur Ford. Hij is beschikbaar als plug-in hybride.

Ford Explorer

Ik wil de grootste hebben

In de Verenigde Staten is de Explorer een iconisch model dat als zoete broodjes verkoopt. Bij ons is hij nieuw en zal hij veroordeeld zijn tot aanzienlijk lagere verkoopvolumes, ook al is hij dan voorzien van een plug-in hybride aandrijfgeheel.

De Explorer is een full size-SUV die Ford -vreemd eigenlijk voor zo’n grote auto- moet helpen het CO2-gemiddelde in Europa naar beneden te krijgen. Hij doet dat door gebruik te maken van een hybride aandrijflijn. Die heeft een aan het stroomnet oplaadbare batterij van 13,6 kWh die een elektromotor aandrijft om de drie liter grote V6 Ecoboost-benzinemotor bij te staan en zo het verbruik te drukken. Het systeemvermogen bedraagt maar liefst 450 pk en de sprint van nul naar honderd lukt in zo’n zes seconden. Knap, voor een auto van bijna 2,5 ton.

Zuiver elektrisch raakt de Explorer 40 kilometer ver, zegt Ford. Reken in de praktijk op zo’n 30 stuks. Door zijn CO2-uitstoot van meer dan 50 g/km wordt hij door de fiscus jammer genoeg niet als “echte” plug-in hybride gezien en geniet hij dus ook niet van een maximale fiscale aftrekbaarheid.

Hoewel hij op de vier wielen aangedreven wordt is dit geen ruige terreinwagen maar een ruime en aangename SUV die comfort vooropstelt. De tientrapsautomaat schakelt voorbeeldig, maar het ontbreekt de Explorer aan stijfheid op oneffenheden en de demping is behoorlijk strak, waardoor hij niet boterzacht rijdt, wat je misschien zou verwachten gezien zijn Amerikaanse origine.

De uitrusting van zowel de ST-Line als de Platinum is uiterst volledig en bevat ook de allermodernste snufjes, maar het prijskaartje maakt hem wel erg exclusief.

Pro en contra Ford Explorer

Voordelen

  • Uitzonderlijk ruim, zeven plaatsen
  • Opmerkelijke prestaties
  • Volledige uitrusting

Nadelen

  • Gewicht en omvang
  • Gebrek aan stijfheid
  • Te hoge normuitstoot

Foto's Ford Explorer

Specificaties Ford Explorer plug-in hybride

Afmetingen in mm (LxBxH)
5.046 x 2.285 x 1.778
CO2
66 g/km
Kofferinhoud
240 liter
Vermogen
457 pk
Verbruik
3,1 l/100 km
Basisprijs
79.000 euro