Mazda MX-30

De MX-30 is een middelgrote SUV van de Japanse constructeur Mazda. Hij is beschikbaar met een elektrische motor.

Mazda MX-30 voorkant
Embed code
Mazda MX-30

In de batterijenoorlog tussen de automerken waarbij “groter” altijd “beter” is, houdt Mazda het bewust kleinschalig. Haar eerste elektrische model, de MX-30, wordt immers gezien als een tweede wagen, de afstand die hij moet afleggen is dus beperkt. Bovendien zorgt een kleinere batterij ook voor een kleinere impact op het milieu. Want ja, zo’n EV mag niets uitstoten, dat wil niet zeggen dat er niet vervuild wordt bij zijn productie (daarom kan je ook voor een “vegan” interieur kiezen). Een mooie redenering, al zorgt dat ook voor opofferingen naar autonomie toe.

Mazda heeft ook zijn best gedaan om deze MX-30 in elkaar te schroeven volgens de principes van elke andere Mazda. Geen overdreven elektrisch gehocus-pocus, maar een gewone elektrische wagen … met een 140 pk sterke motor. En zo rijdt de MX-30 ook. Geen overdreven duw van het koppel om het “wat speciaal” te maken, het rempedaal voelt een pak natuurlijker dan in veel andere EV’s en het rijgedrag profiteer van zijn – voor een stekkerwagen althans – bescheiden gewicht van zowat 1,7 ton.

Mazda MX-30

Wat Mazda wel speciaal wou maken, zijn de deuren van de MX-30. De achterste openen immers in “tegenovergestelde richting”. Deze zogenaamde freestyle deuren, een knipoog naar de Mazda RX-8, zijn wel knap, maar de instap naar achter blijft behoorlijk moeilijk, zeker door de beperkte hoofdruimte op de achterste rij. Tot slot geven we ook mee dat het verbruik net iets hoger ligt in vergelijking met zijn concurrenten.

Foto's Mazda MX-30

Pro en contra Mazda MX-30

Voordelen

  • Rijgedrag
  • Vegan interieur
  • Kleinere batterij (milieu-impact) …

Nadelen

  • Verbruik
  • Freestyle deuren
  • … maar dat zorgt ook voor een lager rijbereik

TCO Mazda MX-30

Onze specialisten berekenden de Total Cost of Ownership (TCO), oftewel het totale kostenplaatje voor dit automodel. Meer info over hoe zo'n TCO-berekening wordt gemaakt, vind je hier.

Embed code

Specificaties Mazda MX-30

De Mazda MX-30 bestaat enkel met 100% elektrische motor. We hebben deze even voor u in een overzichtelijk tabel gezet.

Motorisatie Afmetingen in mm (LxBxH) CO2 Kofferinhoud Vermogen Autonomie Basisprijs
Elektrisch 4.395 x 1.848 x 1.555 0 g/km 366 liter 145 pk Vanaf 200 km 33.490 euro
Benieuwd naar de prijs van deze wagen?
Mazda-MX-30 achteraan

Benieuwd naar de prijs van deze wagen?

Wil je weten hoeveel je droomwagen nu precies kost? Vraag via de knop hieronder een vrijblijvende offerte aan.