Mazda3

De Mazda3 is een middelgrote hatchback van de Japanse constructeur Mazda. Hij is beschikbaar als benzine.

Mazda3 voorkant
Embed code
Mazda3

Wie aan middelgrote hatchbacks denkt, komt meteen met de Volkswagen Golf of de Ford Focus op de proppen. En dat is spijtig, want de Mazda3 is een mooie uitdager voor die twee. Een uitdager die ondanks zijn Japans paspoort zelfs een Belgisch jasje draagt.

Onze landgenoot Jo Stenuit had een stevige hand in het ontwerp van deze Japanse middenklasser. Hij was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het radiatorrooster, de lichtblokken en de lage motorkap, de grote gladde zijpanelen en de stevige heupen van de Mazda3.

Mazda3 Sedan

Daarnaast beschikt de Mazda3 over nog enkele troeven: de rijdynamiek is uitstekend en we zijn blij dat we nog eens een infotainmentscherm mogen bedienen met een draaiknop. Dat werkt vaak een stuk makkelijker en vooral veiliger dan tijdens het rijden op dat touchscreen te tokkelen. Minder vinden we dan weer de ruimte achterin en het beperkte zicht naar achteren. En dan bedoelen we niet door de achterruit, maar de dode hoek die gecreƫerd wordt door de aflopende daklijn.

Tot slot willen we graag een pluim geven aan de SkyActiv-X motor van Mazda. We zullen de technische details achterwege laten, maar deze benzinemotor loopt ongeveer als een diesel. De brandstof wordt dus niet tot ontploffing gebracht met een vonkje, maar onder druk. Een moeilijk gegeven, maar Mazda wist de code te kraken. Wij mochten al rijden met deze motor en merkten duidelijk een lager verbruik op. Niet zo laag als dat van een hybride, maar de Japanners weten het wel goed te benaderen.

Foto's Mazda3

Pro en contra Mazda3

Voordelen

  • Goede rijdynamiek
  • Bediening infotainment met draaiknop
  • SkyActiv-X motor

Nadelen

  • Ruimte achterbank
  • Zicht naar achter (hoeken)
  • Wat hoge zitpositie

Specificaties Mazda3

De Mazda3 bestaat enkel als benzine. We hebben deze even voor u in een overzichtelijk tabel gezet.

Motorisatie Afmetingen in mm (LxBxH) CO2 Kofferinhoud Vermogen Verbruik Basisprijs
Benzine 4.460 x 1.795 x 1.440 100-125 g/km 330 liter 122-186 pk 4,7-5,6 l/100 km 24.290 euro
Benieuwd naar de prijs van deze wagen?
Mazda3

Benieuwd naar de prijs van deze wagen?

Wil je weten hoeveel je droomwagen nu precies kost? Vraag via de knop hieronder een vrijblijvende offerte aan.