Mazda3 Sedan

De Mazda3 Sedan is een middelgrote berline van de Japanse constructeur Mazda. Hij is beschikbaar als benzine.

Mazda3 Berline voorkant
Mazda3 Sedan

In Europa zijn kleinere sedans niet zo populair, maar in de VS en Azië worden ze nog wel duchtig verkocht. En dus maakte Mazda ook een berlineafgeleide van haar knappe hatchback, de Mazda3. Begrijp ons niet verkeerd, ook deze variant ziet er best goed uit, maar wij hadden graag de radicale styling van de hatchback nog wat meer doorgetrokken gezien naar deze Japanner, die het op stilistisch vlak eerder braaf houdt.

De wielbasis (afstand tussen de voorste en de achterste wielen) neemt de Sedan wel volledig over van de hatchback. En dat betekent dat ook de Sedan niet de grootste interieurruimte van zijn segment heeft. Het lukt wel met vier volwassenen, maar dan mogen de bestuurder en de passagier voorin toch geen te lange benen hebben.

Mazda3 Sedan

Een andere gelijkenis tussen beide modellen, eentje waar we wat blijer van worden, is het rijgedrag van deze Japanner. Mazda weet perfect hoe het rijdersauto’s moet maken en deze Mazda3 stuurt meer dan behoorlijk. En ook het sobere, doch knappe interieur wist ons te plezieren.

Tot slot willen we graag een pluim geven aan de SkyActiv-X motor van Mazda. We zullen de technische details achterwege laten, maar deze benzinemotor loopt ongeveer als een diesel. De brandstof wordt dus niet tot ontploffing gebracht met een vonkje, maar onder druk. Een moeilijk gegeven, maar Mazda wist de code te kraken. Wij mochten al rijden met deze motor en merkten duidelijk een lager verbruik op. Niet zo laag als dat van een hybride, maar de Japanners weten het wel goed te benaderen.

Foto's Mazda3 Sedan

Pro en contra Mazda3 Sedan

Voordelen

  • Rijgedrag
  • Knap, overzichtelijk interieur
  • SkyActiv-X motor

Nadelen

  • Minder uitgesproken design dan de hatchback
  • Ruimte op de achterbank
  • Atmosferische benzinemotoren (niet voor iedereen toegankelijk)

Specificaties Mazda3 Sedan

De Mazda3 Sedan bestaat enkel als benzine. We hebben deze even voor u in een overzichtelijk tabel gezet.

Motorisatie Afmetingen in mm (LxBxH) CO2 Kofferinhoud Vermogen Verbruik Basisprijs
Benzine 4.660 x 1.795 x 1.440 101-125 g/km 450 liter 122-186 pk 4,6-5,5 l/100 km 25.990 euro
Benieuwd naar de prijs van deze wagen?
Mazda3 Sedan

Benieuwd naar de prijs van deze wagen?

Wil je weten hoeveel je droomwagen nu precies kost? Vraag via de knop hieronder een vrijblijvende offerte aan.