Mercedes-Benz EQA

De EQA is een middelgrote SUV van de Duitse constructeur Mercedes-Benz. Hij is enkel beschikbaar met 100% elektrische motor.

Mercedes-Benz EQA
Embed code
Mercedes-Benz EQA

Je zou verwachten dat de EQA een elektrische versie is van de A-Klasse, maar neen hoor: deze EQA is de stekkervariant van de Mercedes GLA. Qua design en platform hebben ze ook heel wat met elkaar gemeen: het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde, op het front met dichtgemaakte grille, de verschillende EQ-badges en de doorlopende lichtstrip op de achterkant na. Verder werden de bumpers aangepast voor een betere luchtgeleiding en zijn er specifieke velgdesigns voor dit model.

De EQA werd dit jaar gelanceerd en is voorlopig beschikbaar met een elektromotor onder de kap van 190, 228 of 292 pk en een lithium-ionbatterij met nettocapaciteit van 66,5 kWh, goed voor een rijbereik van 424 tot 430 km afhankelijk van de gekozen versie . Heb je thuis een wallbox hangen, dan laadt de batterij in 5u45 van 10 naar 100 procent. Aan een snellader laadt hij op tot snelheden van 100 kW en heb je 30 minuten nodig om aan 80 procent te geraken.

Mercedes-Benz EQA

Binnenin krijgen we ook hetzelfde interieur als in de GLA, met het verschil dat het infotainmentsysteem wat extra EV-trucjes in de mouwen krijgt, zoals de mogelijkheid om laadpalen op te zoeken of je batterijverbruik te monitoren. Die batterij heeft trouwens zijn invloed op de binnenruimte. De koffer is kleiner vergeleken met de GLA, en achteraan is de vloer verhoogd, waardoor je minder voetruimte hebt.

Rijden doet de EQA dan weer soepel en comfortabel. Er dringen nauwelijks rol- en windgeluiden door tot in het interieur. "Dorstig" is de motor wel, met een verbruik van zowat 22 kWh/100 km in de praktijk, waardoor je echt wel je rechtervoet in bedwang zal moeten houden, wil je zijn autonomie bereiken. En dan is er nog de prijs: bijna 50.000 euro. Best veel, al zullen toekomstige varianten van de EQA (kleinere batterij, mindere uitrusting, ...) wel zorgen voor een gunstiger vanafbedrag.

Foto's Mercedes-Benz EQA

Pro en contra Mercedes-Benz EQA

Voordelen

  • Design
  • Interieur
  • Comfortabel rijgedrag

Nadelen

  • Prijs
  • Verbruik
  • Geen vehicle to grid mogelijkheden

Specificaties Mercedes-Benz EQA

De Mercedes EQA bestaat enkel met 100% elektrische motor.

Motorisatie Afmetingen in mm (LxBxH) CO2 Kofferinhoud Vermogen Autonomie Basisprijs
Elektrisch 4.463 x 1.834 x 1.620 0 g/km 340 liter 190-292 pk 424-430 km 49.973 euro
Klaar voor een eerste testrit?
Mercedes-Benz EQA

Klaar voor een eerste testrit?

Benieuwd hoe dit model in het echt is? Vraag dan zeker een testrit aan!